Lönediskussion skedde i chefens knä – 19-årig kvinna får 50 000 i skadestånd

Chefen på ett café på Östermalm i Stockholm ombad under ett samtal om arbetsvillkor en 19-årig anställd kvinna att sitta i hans knä. Under samtalet började chefen även pussa och krama kvinnan som nu får 50 000 kronor i skadestånd, enligt en ny dom från Arbetsdomstolen. 

En kvinna anställdes på ett café där hon enbart kom att arbeta i tre dagar. Det var när kvinnan frågade sin chef hur hon skulle kunna förbättra sitt arbete som chefen tog med henne in på ett av caféets kontorsrum.

På plats i kontorsrummet satte sig chefen på en kontorsstol och bad kvinnan att sätta sig i hans knä. När kvinnan väl satte sig i chefens knä fortsatte samtalet där chefen berömde kvinnans insatser samtidigt som han kramade och pussade henne. Chefen frågade även kvinnan om hon hade någon pojkvän.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, väckte talan mot bolaget bakom caféet med hänvisning till att chefen trakasserat den anställda kvinnan sexuellt och därmed brutit mot diskrimineringslagen. DO yrkade på att bolaget skulle förpliktas att utge 80 000 kronor i diskrimineringsersättning.

I Arbetsdomstolen, AD, gav chefen sin bild av saken. Han ansåg att han enbart skämtat när han bett kvinnan att sätta sig i hans knä och att han frågat om hennes pojkvän för att få reda på om den eventuella pojkvännen skulle kunna bli bjuden på lunch. Att han kramat och pussat kvinnan var enligt honom bara något som skett ”på ett vänskapligt plan” och att han ”behandlade henne som sin egen dotter”.

AD underkänner dock mannens bortförklaringar och förklarar att kvinnan utsatts för sexuella trakasserier och att arbetsgivaren därför därför brutit mot diskrimineringslagen.

Det konstateras i AD:s domskäl att det typiskt sett är ”helt främmande” att arbetstagare ska behöva sitta i arbetsgivarens knä när arbetsvillkor diskuteras. Även pussar och kramar anses i ett sådant sammanhang av AD vara ”oacceptabelt”.

AD uppskattar slutligen att en rimlig diskrimineringsersättning bör uppgå till 50 000 kronor och förpliktar arbetsgivaren att utge denna summa till kvinnan inklusive ränta.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om du som arbetstagare utsätts för sexuella trakasserier i strid med diskrimineringslagen kan du få så kallad diskrimineringsersättning. Då diskrimineringsersättningen både ska utgöra rimlig kompensation för den drabbade samt på ett allmänt plan bidra till att motverka diskriminering i samhället sätts den ofta högre än motsvarande “vanligt” skadestånd.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Simon Mellin

Källa: Blendow Lexnova

simon.mellin@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*